Idrottsföreningar för ungdomar skapar självförtroende

Listan över fördelar med att idrotta i unga år (och på äldre dar) kan göras lång, då den omfattar inte bara fysiologiska utan även psykologiska fördelar. En av de positiva effekter som idrott har på hälsan, för framförallt ungdomar, är att det ger en bättre självuppfattning och ett ökat självförtroende. Detta sker på en rad olika sätt.

När man idrottar förbättrar man till exempel hela tiden sig själv – och vem får inte bra självförtroende av att hela tiden bli bättre? Om ungdomarna har bra ledare kommer ledarna att uppmärksamma när barnen förbättrar sina prestationer eller går framåt i idrotten, men de kommer också att märka det själva genom att de klarar mer, springer snabbare eller får bättre resultat i tävlingar.

Att idrotta i en förening stärker också självförtroendet genom att man är del av en gemenskap. Att känna att man har vänner som man kan vara sig själv med och som man kan förlita sig på är enormt viktigt för ens psykiska välmående, både för ungdomar och för vuxna.

Allt som rör självförtroendet kan dock inte lösas genom idrott. Vissa saker kan sitta djupt rotat, till exempel om man är missnöjd med sina tänder. Lyckligtvis behöver en sådan sak inte vara svår att åtgärda, om man bara vänder sig till en kompetent tandläkarmottagning. Om man vill ha hjälp med tandreglering i Stockholm kan man till exempel kontakta Tandreglering Danderyds Sjukhus. Sedan kan man idrotta, gå i skolan, umgås med vänner och göra allt sådant som man gör i ungdomen med gott självförtroende.