Idrottsföreningar

I dagens samhälle när smarta telefoner tar över umgänget mer och mer i ungdomars liv så kan klubbverksamheten vara viktigare än någonsin. Det ger barn och ungdomar en fysisk gemenskap, efter skoltid, som annars kanske saknas i deras vardagliga liv. Att finna en samhörighet utanför skolan som i bästa fall fokuserar på och välkomnar dig som person med de förutsättningar du har, har bevisats som otroligt viktig för individens fysiska och psykiska hälsa.

Dessa klubbar, eller föreningar som det nu för tiden kallas, är verkligen inget nyuppfunnet fenomen. Sveriges äldsta idrottsklubb är Upsala Simsällskap som startade redan år 1796, och är sannolikt även världens äldsta simförening. Den äldsta klubben i Sverige som fortfarande är verksam för flera olika idrotter är Gefle IF som grundades 1882.


bengt_kjell_aikFöreningsliv skapar gemenskap

Föreningsliv skapar en gemenskap där intresset för en gemensam idrott binder medlemmarna samman oavsett var de kommer ifrån eller vilken ålder de har. Att vara delaktig i föreningsliv handlar inte bara om att utöva en sport. För att få tävlingsevent eller träningsläger att rulla på smidigt krävs en stor uppslutning av aktiva medlemmar som hjälper till. För mindre klubbar innebär detta ofta att föräldrar får ställa upp och hjälpa till men det finns minst lika många, om inte fler, icke aktiva medlemmar som är supportrar eller liknande. För att vara extra tydlig bör sägas att alla supportrar inte är så kallade huliganer, som anser att de stöttar sin klubb genom att skapa kaos och begå olika brott.

Klubblivet är början till proffsliv

Alla våra elitidrottare började någonstans, och i nästan alla fall började deras bana i en klubb där lagkamrater, tränare och andra funktionärer har stöttat, hjälpt till och varit en viktig del i utvecklingen. Från exempelvis knattefotbollen, till att idag vara en extraordinär fotbollsspelare i ett framgångsrikt fotbollslag på kontinenten. Alla idrottare tar sig inte lika långt men betydelsen är lika stor idag som den alltid har varit. Att känna tillhörighet är en mänsklig och mycket viktig egenskap och föreningar har blivit en plats där människor kan finna förståelse utifrån intressen oavsett om de är idrottsliga, politiska eller allmänt mänskliga.