Därför är det viktigt att duscha efter träning

Det finns flera anledningar till att det är viktigt att duscha efter att man har tränat. Ibland känns det inte så lockande eller välbehövligt att besöka duschen efter träning. Man kanske inte tycker sig ha blivit svettig, eller så kanske omklädningsrummet är ofräscht. Dessvärre är det inte en så bra idé att strunta i att duscha trots att man inte blivit svettig. Inte ens ett otrevligt omklädningsrum är en tillräckligt bra orsak för att man ska strunta helt i duschen. Det är för det första inte alltid man själv känner att man har en svag svettdoft omkring sig och det kan vara mycket olämpligt vid arbete eller andra aktiviteter som sker efter det att man har tränat. Men finns det andra orsaker till att man alltid ska duscha efter träningen?

Få bort bakterier

Det är vanligt med smutsiga duschar och dåligt inomhusklimat i omklädningsrum och många gånger är det just dessa faktorer som gör att man gärna undviker att duscha efter att man har tränat. Många anser också att de inte blivit svettiga av aktiviteten men sanningen är att även de lättaste former av motion höjer kroppstemperaturen lite och då kommer man att svettas, även om det knappt märks. I svetten frodas svamp och flera olika sorters bakterier som man behöver få bort både för sin och andras skull. Det är när dessa bakterier kommer i kontakt med luften som svetten börjar lukta och duschar man inte bort dem kommer man att lukta svett hur lite man än svettats. Om man bara byter till andra kläder efter träningen utan att duscha och torka sig ordentligt är risken att få olika irritationer och infektioner i huden mycket stor och dessa kan behöva antibiotikabehandling för att försvinna.

Vad gör man om man inte kan duscha?

Om man tränar på en plats där det inte finns någon dusch eller om inomhusklimatet i omklädningsrummet får en att må riktigt dåligt, finns det lösningar. Man kan till exempel tipsa den som äger stället man tränar på att installera duschar, och om klimatet är dåligt kan man tipsa om att göra en OVK. En OVK ser igenom hela rummets ventilation och en ovk besiktning försäkrar ett hälsosamt inomhusklimat. Om man trots detta inte har möjlighet att duscha kan så kallade våtservetter vara räddningen när man tränat hårt och är svettig. Man bör koncentrera sig på kroppens smutsigaste områden och tvätta dem med servetten. Detta kan dock aldrig jämföras med en dusch och en sån här nödlösning tar inte bort all lukt och rekommenderas inte inför ett viktigt möte eller till exempel en anställningsintervju.