Historien om Sunnanå Idrottsklub

Sunnanå SK kommer från statsdelen Sunnanå i Skellefteå. Idrottsklubben grundades den 5 Maj 1939 och deras mest kända lag är damlaget som bildades 1974. Sunnånås damlag är det lag som varit med mest i hela Damallsvenskan.

Sunnanå tidslinje

Sunnanå har en lång och imponerande historia bakom sig. Även om det gått lite sämre under senare år, så betyder det inte att tidigare bragder ska gå förlorade. Därför får de här en egen tidslinje, så att du som läsare kan få en inblick i deras bedrifter!

Sunnanå SK grundas den 5 Maj, med höga förhoppningar från Skellefteås sida.

Sunnanå SKs herrlag spelar i division 2, vilket är näst högst i rang. Sedan år 2016 befinner de sig dock i Division 4.

Sunnanå SK grundar sitt fotbollsdamlag, som sedan blir deras signum och bästa lag.

Damlaget får sin första landslagsspelare i Susanne Lundmark.

Sunnanås damlag blir Svenska mästare i Fotboll. Detta bemöts med stor glädje och stolthet från hemmastaden.

Damlaget tar guld i Menton Tournament, en inofficiell tävling som hölls i Menton, Frankrike.

Damlaget blir återigen Svenska mästare!

Sunnanås damlag vinner Svenska Cupen.

Damlaget vinner silver i Svenska cupen.

Damlaget vinner silver igen i Svenska cupen. Du som läsare är förmodligen intresserad av läsning om fotboll, men kanske inte utförandet. Du kanske hellre rider? Då kan du hitta superhärliga hästsportstillbehör i ridsportsbutiken Hestbolaget, så att du briljera lika starkt som Sunnanås damlag!

Perpetua Nkwocha utses av Confederation of African Fotball (CAF) som Afrikas bästa spelare. Nkwocha vinner även år 2005, 2010 och 2011. Hon var alltså en riktig tillgång till Sunnanås damlag.

Hanna Marklund, som tidigare tillhört Sunnanå IK men nu tillhör Umeå IK, vinner Diamantbollen.

Fotbollsgalan utser Hanna Marklund till Årets back.

Sunnanås damlag spelar i Division 1, från att tidigare ha spelat i Damallsvenskan.

Hemmaarena

Sunnanås idrottsklubbs hemmaarena ligger såklart i Skellefteå. Arenan heter Electrolux Home Arena och byggdes 1977 – alltså samma år som Sunnanås damlag fick sin första landslagsspelare (trots att detta saknar koppling).

Ungdomslag

Sunnanås idrottsklubb gillar att föra sporten framåt och därför har de ett 20-tal ungdomslag för både killar och tjejer. De har samtidigt en helt egen idéutveckling som härstammar från 70-talet, där “medskapande” är ett ledord.

Sunnanåisk trivia

Om du vill stötta Sunnanås idrottsklubbs framsteg, så kan du besöka deras hemsida. Där hittar du information, lagställningar, poängställningar, kontaktuppgifter med mera.

Samanlagt har Sunnanå IK spelat 22 säsonger i Allsvenskan, vilket är väldigt imponerande. De har även knipit plats 7 i Allsvenskans maratontabell och för högsta serien ligger de på plats 3.

Sunnanås mest framträdande spelare genom åren är antagligen Hanna Marklund, Perpetua Nkwocha och Hanna Ljungberg.