5 anledningar att börja träna

De flesta av oss har fullt upp i vardagslivet och det kan vara svårt att också hinna vara hälsosam och träna. Samtidigt påverkar vår hälsa hela vår livssituation. Här kommer fem anledningar till att du ska börja träna – helst redan idag.

Träning

Vi mår bra av att träna, inte bara fysiskt utan också mentalt. Träning påverkar hela vår kropp och hjälper oss att orka mer. Trots det är det många av oss som skjuter upp träningen, tänker att vi inte är några “träningsmänniskor” eller att det är så svårt och jobbigt – särskilt om vi jämför oss med vår sinnesbild av de personer som går på gym.

1# Sömnen

Har du sömnproblem? Hur mycket är du utomhus varje dag? Hur mycket rör du på dig? Svaren hänger ofta samman. Självklart finns det flera anledningar till av vi har sömnproblem, men en vanlig orsak är helt enkelt att kroppen är överladdad på energi. Du behöver lite solljus varje förmiddag för att sätta igång kroppens “klocka”, och så behöver kroppen få röra på sig varje dag. Minst en halvtimme. Motionera dock inte för sent på kvällen, då det också kan vara en anledning att du har svårt att somna.

2# Hålla kroppen igång

När vi tränar håller vi kroppen igång. Våra kroppar, både magen, tarmarna, musklerna, lederna och hjärnan behöver aktivitet. Om du har problem med magen så kan motion hjälpa dig till viss del. Att bara vara stilla mår vi bara sämre av. Om du har problem med uppsvälld mage och ibs kan det vara klokt att ta hjälp av Apotek Hjärtat. Motion och behandling kompletterar varandra väl.

3# Det är vanliga människor på träningscentret

Om man tittar på reklamen för gym och fitnesscenter, så ser det ut som om kunderna är vältränade modeller, som egentligen skulle kunna äta en chipspåse i veckan utan att det skulle märkas – vilket också är sant. Det är ju fotomodeller på reklambilderna. Men när du väl går till ett träningscenter så kommer du att upptäcka att de flesta ser ut som dig själv och att du faktiskt kan känna dig väl till mods.

4# Hjärnan behöver träning

Forskning visar att vi får lättare att koncentrera oss och arbeta om hjärnan får “fysisk träning”, alltså om vi rör på oss. Om du har mycket arbete att göra framför datorn, underlättar det ofta att först ta en promenad eller joggingtur – låt hjärnan få den motion som den förtjänar.

5# Gå ner i vikt

Många som börjar att träna gör det just för att gå ner i vikt och bli mer hälsosamma. Om ditt mål är att gå ner i vikt så bör du också se över vad du äter. Vår vikt påverkas först och främst av vad vi äter, på andra plats kommer motion. Men motion är viktigt och du kan redan idag börja promenera eller power walka för att sakta men säkert gå ner i vikt.